sobota, 9. marec 2013

Upati in živeti


»Bratomorno pobijanje«, ki ga omenja generalni sekretar ZZB, bi bil pravšnji naslov, ki bi zaobjel celotno izrazoslovje velikega govornika pred nedavnim na Tisju. Ta njegov stavek še kako spominja na čase, ki so velik del slovenske zemlje spremenili v grobnico, le da avtor govora zamolči povzročitelja teh grozot. Hkrati pa pravi takole: »Zver, ki se plazi, je zopet tu. Naši predniki so nam pokazali, kako je treba s takšno zverjo in poduk moramo upoštevati.« Težke besede, z napovedjo, ki naj bi izpolnila poduk njihovih prednikov. In oni zdaj podpirajo vstajo – za kakšno vstajo gre? Za kakšne posledice vstaje? Gospod Gorenjak je debil, gospod Pličanič nasilen, iz Dolenjske pa Klavori prijatelj Lojze pošilja naslednjo poezijo:

»Pokvarjena elita bolnikov –
politikantov, kriminalcev,
je v templju domovine
iz skovank lastnega govna
skovala verigaste nakaze 
označene s krajo, lažjo,
napuhom in zavajanjem.
Zasmrdelo je po gnoju
in izvirnem grehu.
Zgodilo se je neurje
prepleteno z množico,
jasno mislijo,
z zahtevami in obtožbami. 
Zgodila se je ulica
in leteče granitne kocke!

Smrt fašizmu – svoboda narodu!

Je to torej tisto kulturno ministrstvo, ki nam tako manjka? Sodijo tudi taki pesniki v tisti krog, ki izključuje iz svojih vrst predsednika vlade in zoper ministra Žigo Turka piše hude obtožbe? Ne vem, sprašujem pa z bojaznijo v srcu, ali naj bi takšno nenadno »prebujenje« napovedovalo obdobje prihodnosti naše mlade generacije. Si tega kdo, ki spoštuje delo in vrednote ter prezira grožnje z odvzemom življenja in dostojanstva res želi prihodnosti, ki jo napovedujejo avtorji takih in podobnih »stvaritev«?

Vlecite za sabo ta tovor laži, ki jo v svojih vrtovih gojite že vsa leta med in po vojni, okitite se z venci slave, ki je trhla, navidezna, spletena iz uvelega vejevja, ki počasi, a zagotovo umira. Preko polj in gozdov bo zavel svež veter in prinesel s sabo novo pomlad, razkošno in neuklonljivo v svojem upanju in zmagi za prihodnost vseh tistih, ki jih upanje še nikoli ni pustilo praznih rok. Namesto podpisa pod »pesnitvijo« pa zapišem: Upati in živeti!

Ni komentarjev:

Objavite komentar