četrtek, 9. januar 2014

Le nasmeh je bolj grenak

Včasih se zdi, da nekaterim novinarjem postane dolgčas, če nam ne popestrijo dneva s kako posebno novico oziroma udarnim naslovom, ki nam "pade v oči" kar na prvi strani dnevnika. Novinar Rok Kajzer se je tokrat res potrudil pod Temo dneva v Delu.

Trdi, da "Janša in Janković že eno leto brijeta norca iz vas, nas, iz – vseh." Minilo je namreč leto dni, odkar je Protikorupcijska komisija izdala "uničujoče" (tako se izraža novinar) poročilo, a se je izkazalo, da to ni bilo dovolj uničujoče, kajti oba sta še vedno "krepko tu". Brez novinarjevih citatov je težko obrazložiti, zakaj človek ne more mimo takega pisanja, zato navajam še naslednji stavek: "Res je Janša izgubil premierski položaj in res je Jankovič (navidezno) zapustil vrh PS. V resničnem svetu se njun status ni spremenil. Oba sta še vedno ključna politika v državi, prvi kot šef največje opozicijske stranke, drugi je še vedno na čelu glavnega mesta. Po vseh civilizacijskih, moralnih, etičnih in pozitivnih političnih pravilih bi morala biti pometena s parketa."

Od tu dalje z vso pravico razdvajam dvojico, ki jo na silo združujejo v vseh osrednjih medijih, da bi tako izenačevali moralne kvalitete in prekrške dveh povsem različnih osebnosti. Janez Janša in Zoran Jankovič nista tandem, ki bi si v Sloveniji lahko delila sedež v javnem prostoru. Vrednote, ki jih zastopa in uveljavlja prvi, niso hkrati odlika drugega. Ne bom omenjala "zaslugarstva", kot se je nekoč izrazil nekdo, a "narod naš dokaze hrani" in to pojasnjuje delitev dveh mož, ki ju na sliki ne bi več želela videti skupaj. Odkar se je namreč skupaj z virantovanjem pojavila KPK, ki je, kot piše današnje Delo, prinesla politično "atomsko bombo", se ob Jankovićevih zamrznitvah in podobnih nečednostih vselej hkrati pojavi tudi ime Janeza Janše. Kako prikladno za nepoučene volivce, mar ne? "Grdi raček" ne sme biti osamljen, zato da ne bi njegovega temnega perja opazili še drugi. Vselej namreč, ko se pojavijo KPK-jevski izbruhi, se začne pisarija o obeh hkrati, pa čeprav gre pri enem za številčno še tako obremenjujoče dokaze o koruptivnih dejanjih; pri drugem pa – saj veste: na neznanem kraju, ob neznanem času in bla bla bla. Zelo duhovita je tudi izjava pisca današnje "Banana republike", da bosta do konca oblatila institucijo, eno redkih, ki ji državljani še zaupajo. No, tako slabo nam pa kljub vsemu ne gre, ko gre za zaupanje v institucije, saj Slovenci slovimo po tem, da znamo razsoditi, ko nas nekdo le pretirano zavaja z lažmi. In novinarjev zaključek: "Vprašanje, kdaj bodo nehali afne guncat – omenjena je bila tudi premierka Bratuškova, ki da je sedela v nadzornem svetu NKBM, ko je ta kopala milijardno luknjo -, je na žalost po letu dni v tej banana republiki popolnoma odveč."

In ko smo že pri guncanju afen, (vemo, kdo je v parlamentu izumil to izrazoslovje!), je presenetljivo brati v medijih pripombe na intervju z dr. Francetom Bučarjem na RTV Slovenija, v katerem je socialno državo izenačil z bivšo socialistično državo ter postavil tezo, da zato ne napredujemo ter da bo drugače šele, ko bomo ta relikt totalitarnega režima odpravili. Dodal je še, da se glede škodljivosti socialne države strinja z Janezom Janšo in da sta o tem identičnega mnenja. In opaziti je, da je nasmeh nekaterih v hipu postal vse bolj grenak…


Ni komentarjev:

Objavite komentar