četrtek, 27. november 2014

Demos, simbol zmage nad enoumjem

Leta 1989 smo doživeli rojstvo demokratičnih sprememb, ki smo jih čakali leta in leta. Z rojstvom Demosa, 27. novembra 1989, je nerazdružljivo povezano ime velikega človeka, demokrata in domoljuba dr. Jožeta Pučnika, ki je združil Slovence v eno samo veliko družino ter postal predsednik združene opozicije. S svojimi neustrašnimi dejanji si je prislužil naziv »oče naroda«.  Slovenija je rajala od sreče, utapljala se je v zmagoslavju nad dolgoletnim enoumjem, ki je prevladovalo nad našim narodom.

Takih trenutkov človek nikoli ne pozabi. Zapisani so globoko v notranjosti, ki zdaj nema z začudenjem sprejema sporočila, ki s sabo ne nosijo več tiste radosti in zmagoslavja. Obletnice, ki se jih nekateri spominjamo z vsem spoštovanjem, bežijo zdaj mimo nas kot mrtvi duhovi, pred katerimi posamezniki bežijo, kot bi hoteli uteči pred strahovi iz davnine. Nas pa pomembnost dogodkov opogumlja in opominja, da minulih dogodkov ni mogoče izbrisati iz knjige spominov, da je treba nanje glasno in čim pogosteje opozarjati ter tako braniti resnico, ki v današnjem času nima prave moči. In ker to žal ni več Pučnikov čas in ker ti, ki znova dvigujejo glavo iz rdečega peska, nočejo imeti z minulimi dogodki rojstva samostojne države ničesar skupnega, je še kako prav, da je po tolikih letih znova zaživel Odbor za človekove pravice, Odbor 2014, saj bi nas sicer povozil čas. Pučnik bi nas ob današnji obletnici zagotovo vprašal, zakaj smo dovolili, da se moramo znova zbirati na ulici, zakaj smo pristali na to, da nam v državi, ki jo je pomagal graditi s tolikšnim ognjem, zapirajo ljudi, s katerimi je skupaj prehodil vso veličastno pot osamosvajanja. Kakšen bi bil naš odgovor? Dobro je poznal prevare režima, katerega žrtev je bil v prvi vrsti tudi sam, zato bi razumel, da smo deležni prevar, ki jih spretneži skrbno prikrivajo, saj nenehno ponavljajo ene in iste laži, s katerimi bremenijo naš vsakdan in pehajo v bedo ljudi, od katerih mnogi le še s težavo preživijo iz meseca v mesec. Lahko se zgodi, da bodo prav oni uresničili napoved, s katero je strašil eden njihovih politikov, da »bomo jedli travo«, če se bomo osamosvojili. Nismo je jedli, vse bolje nam je šlo; kaj pa danes?

Najlaže je hoditi po poti, ki je že zglajena, ob straneh obraščena z bujno rastočim drevjem. Nobene ovire ni na njej, lahko se prepustiš sanjam, ki te vodijo po njej, saj ti ni treba razmišljati o prihodnosti, ker ti taka, kakršno si podedoval, zagotavlja udobje. Vsakokrat, ko pomislim na trenutke, ko nas je grela slovenska pomlad, za trenutek pozabim na današnji čas, ki v ničemer ne spominja nanjo. Zatohlost spominov je zdaj kot boleča rana, ki žge kot ogenj. Vseeno je, ali se prižge v ranem jutru ali pozno zvečer, vedno enako skeli. Sledi spominov, ki so se prelevili v izkrivljeno podobo vznesenih doživetij prebujenja v nov, drugačen svet, so zdaj prekriti s tesnobo morečih sanj, iz katerih se moramo prebuditi v nov, drugačen svet. Po novem rojstvu hrepenimo, po dneh, ko bomo laže zadihali na poti k odrešenju, k ponovni zmagi nad zlom. Imeli smo Pučnika, imeli Demos. Še vedno pa imamo Janšo, Krkoviča in še mnogo junakov tistega časa. Ponosni na vse, na mrtve in žive, bomo branili vrednote, za katere so se zavzemali in trdno verujemo, da bomo na teh temeljih v prihodnosti znova postavili temelje naše države – novega Demosa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar