torek, 27. maj 2014

Nikoli posušena solza

»Dober dan, gospa Vera. Lepo, da ste prišli. Veste, tukaj notri je končal moj oče.« Segli sva si v roke, izmenjali še nekaj besed, pa je pristopila še neka druga gospa: »Tudi jaz vas lepo pozdravljam. Naj vam zaupam, tam zadaj za vami je v temnih rovih rudnika končala moja mati, sama pa sem se kot petletni otrok znašla v »Petričku«. Vsega se spominjam. Zdaj mojo zgodbo pozna že tudi moja vnukinja Eva, zato sem jo pripeljala s seboj.« Po obrazu je spolzela nikoli posušena solza. Skozi špranjo vrat Barbarinega rova sem se zazrla v temo, o kateri je pozneje spregovoril predsednik našega Krščanskega foruma, ki je dejal, da je tema tam notri še veliko temnejša od te, ki zakrije svet v nočnih urah. Zgodbe teh ljudi so večne in za vselej so zaznamovale žalostno zgodovino našega naroda. Stojiš pred vhodom v Hudo jamo in se sprašuješ, koliko znancev, če ne svojcev, je končalo svoje življenje v grozečem molku zidov, ki so le nema priča podivjanih hord, željnih krvi in zlorabe vsega, kar je sveto in bi moralo biti nedotakljivo – življenje. Ni bilo dovolj, da so na pol žive zmetali v jaške in jih mučili; na plazeča se telesa so zlili živo apno ter jih zazidali z enajstimi zidovi. Zavarovati so se hoteli pred odkritjem njihovih grozljivih dejanj, a jim ni uspelo, kajti na koncu vselej zmaga resnica. »Nič ni tako skrito, da ne bi bilo očito«, se spominjam izreka naših staršev. Tam na tistem majhnem prostoru, obdanem z gozdovi, kamor je v minulem nedeljskem dopoldnevu prijazno posijalo sonce, je duhovnik svoj nagovor mrtvim večkrat prekinil z »Gospod, daj jim večni mir in pokoj,« mi pa smo mu odgovarjali z drugim delom molitve »in večna luč naj jim sveti, naj počivajo v miru, amen«.

Redko kdaj moliš tako zbrano, redko kdaj dojameš to molitev s toliko notranjega očiščenja duše, ki sočustvuje s tistimi, ki vsa ta dolga leta nosijo na svojih ramenih križ, ki jim je bil naložen po krivici in po nedolžnem – ostali so sami, tako zelo sami brez tistih, ki so jih rodili in ljubili, brez bratov in sestra, brez mladih in otrok. Oni tam notri, v temo zakopani, pa še vedno čakajo, da bi našli svoj mir. Bo prišel čas, ko tisti, ki so začeli odstirati resnico, ne bodo več odvisni od ukaza, da morajo prekiniti s svojim pietetnim delom, kot se je to zgodilo v bližnji preteklosti? Iz sramote v sramoto drvimo, potem pa se nekateri čudijo, da ljudje odklanjajo njihove zlagane obljube in jim ne zaupajo več.

Naša poslanka gospa Eva Irgl nam je v svojem nagovoru pred vhodom v jamo spregovorila o junaškem dejanju Elze Premšak, ki je natanko pred 67 leti izgubila življenje zato, ker je »opozorila na njihove krvave roke, na pretepanje ujetnikov in izvajanje masovnih likvidacij«. Skupaj z njo je v Elzi ugasnilo tudi še nerojeno bitje, ki mu vojaško divizijsko sodišče v Celju prav tako ni prizaneslo. Očitno je bil in ostaja zločin za rablje kot medalja, ki so si jo za vselej pripeli na prsi. Mnogih med njimi ni več, a poiščimo v skritih arhivih vsaj tiste, ki še uživajo privilegije bivanja na tej naši s krvjo prepojeni slovenski zemlji. Naj ti junaki teme zdaj namesto po krivici obsojenih stopijo pred roko pravice in priznajo svoj greh, preden bodo prestopili prag med življenjem in večnostjo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar